Snelcursus wetenschappelijk onderzoek

Inleiding

Tegenwoordig zijn er een heleboel mensen die denken dat ze een expert zijn op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Daardoor worden we overspoeld met adviezen en informatie (over een gezonde leefstijl), waarvan slechts een klein deel afkomstig is van een betrouwbare bron. Zelfs in het nieuws komen regelmatig berichten voorbij waarin een “nieuwe medische” doorbraak wordt aangekondigd. Dit is vaak in contrast met de daadwerkelijke bevindingen van het onderzoek waar het nieuwsbericht naar verwijst. Dit betekent niet dat er doelbewust feiten verdraaid worden; vaak komt dit simpelweg doordat resultaten van wetenschappelijk onderzoek verkeerd op waarde worden geschat en nuances, die de wetenschappers wel erkennen in hun onderzoek, niet volledig overgenomen worden in nieuwsberichten. 

Wat is het doel van deze snelcursus?

Deze snelcursus op Medicus Online hebben wij opgezet om iets meer inzicht te geven in de wereld van het wetenschappelijk onderzoek; waarbij we ons vooral richten op onderwerpen die belangrijk zijn voor het interpreteren van onderzoek naar een gezonde leefstijl. Met deze snelcursus proberen wij verder het volgende te bereiken: 

  1. Achtergrondinformatie geven die lezers kan helpen om de informatie in onze artikelen beter op waarde te schatten. Wij zullen in onze artikelen ook regelmatig verwijzen naar informatie uit deze snelcursus. 
  2. Duidelijk maken hoe moeilijk de interpretatie van wetenschappelijk onderzoek is en ervoor zorgen dat lezers altijd kritisch blijven (zowel op onze artikelen als op berichten die elders op het internet voorbij komen).

Let op: Voor het goed beoordelen van onderzoekspublicaties is veel kennis nodig over onderzoeksmethodologie. Deze snelcursus is niet bedoeld om van iedereen een expert te maken op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, maar puur om inzicht te geven. 

Hoe werkt het?

Je vindt hieronder de snelcursus, opgedeeld in een aantal secties. Wij adviseren om je te beginnen met het eerste artikel: Wetenschappelijk onderzoek beoordelen in 10 stappen. Dat artikel geeft een mooi overzicht. De overige artikelen kunnen vervolgens gelezen worden voor verdere verdieping. 

Cursus kritisch redeneren

Wil je meer leren over het beoordelen van wetenschappelijk onderzoek? Dan is onze cursus kritisch redeneren misschien wel iets voor jou! Klik op de button hieronder voor onze cursuspagina!

Artikelen snelcursus

Onderzoek beoordelen in 10 stappen

Onderzoeksproces

Proefpersonen

Data verzameling

Interpretatie resultaten