Het effect van alcoholvrij bier op onze gezondheid

Alcoholvrij bier

In een eerder artikel op Medicus Online beschreven we al de risico’s van alcoholische dranken op de gezondheid hebben. Daarin bespreken we dat de veronderstelde gezondheidsvoordelen van alcoholhoudende dranken absoluut niet opwegen tegen alle nadelen van alcoholgebruik. 

Maar wat nou als de mogelijke positieve effecten op de gezondheid niet het gevolg zijn van de alcohol zelf, maar te danken aan andere stofjes die in bier en wijn zitten? In dat geval zou alcoholvrij bier goed moeten zijn voor de gezondheid. In dit artikel gaan we daar dieper op in en proberen we de vraag te beantwoorden of alcoholvrij bier goed is voor de gezondheid. 

Wat zit er allemaal in bier?

Bier wordt traditioneel gebrouwen met vier (natuurlijke) ingrediënten:

 • Gerst
 • Hop
 • Gist
 • Water

Het gaat voor dit artikel iets te ver om het brouwproces precies te beschrijven, maar voor wie daarin geïnteresseerd is, kan er meer over lezen via deze link.

Belangrijk is dat bij het brouwen van alcoholvrij bier dezelfde ingrediënten gebruikt worden als bij normaal bier. Het brouwproces wordt echter aangepast waardoor er geen alcohol gevormd wordt (door de gisting eerder af te breken) of de alcohol later uit het bier te verwijderen (door te destilleren of filteren). Uiteindelijk zit in het alcoholvrije bier geen of heel weinig alcohol (maximaal 0,1%), maar bevat het wel vrijwel alle andere bestandsdelen die ook in normaal bier zitten. Zo bevat (alcoholvrij) bier verschillende mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, natrium en kalium. En vanuit chemisch oogpunt is het een interessante mix van natuurlijke stoffen. Zo staat bier bekend om de aanwezigheid van zogenaamde polyfenolen.

Afbeelding 1. De ingrediënten van (alcoholvrij) bier

Alcoholvrij bier gezondheid ingrediënten

Wat zijn polyfenolen?

Mogelijk heb je wel eens gehoord van tannine en flavonoïde; dat zijn voorbeelden van polyfenolen. Het is een grote familie van natuurlijk voorkomende organische verbindingen en zijn overvloedig aanwezig in planten. Een polyfenol molecuul bestaat uit meerdere fenolgroepen. Fenol is een verbinding bestaande uit een benzeenring waarvan één waterstofatoom is vervangen door een hydroxylgroep (OH) (afbeelding 2).

In het geval van bier zijn de polyfenolen afkomstig uit gerst (75-85%) en hop (15-25%). Andere belangrijke polyfenolbronnen zijn bijvoorbeeld bessen, thee, druiven (en dus ook in wijn), olijfolie, chocola en noten. Ze spelen een belangrijke rol in de stofwisseling van planten; ze zijn onder meer betrokken bij het reguleren van de groei en bescherming tegen ultraviolet licht, oxidatie en hitte. Ook leveren ze als pigmenten een grote bijdrage aan de felle kleuren van veel fruit en groenten. Uit onderzoek blijkt dat het eten van polyfenolen bij mensen een ontstekingsremmende werking heeft en mogelijk ook bescherming biedt tegen het ontstaan van kanker1.

Afbeelding 2. Polyfenol

Fenolgroep alcoholvrij bier gezondheid
Polyfenol alcoholvrij bier gezondheid

Links een fenolgroep, rechts een voorbeeld van een polyfenol molecuul (flavonoïde)

Is alcoholvrij bier gezond?

Een matige inname van alcoholische dranken lijkt een positieve invloed te hebben op het hart- en de bloedvaten, maar alcohol brengt daarnaast ook risico’s met zich mee op andere vlakken (zoals een verhoogd risico op het krijgen van verschillende vormen van kanker en herseninfarcten)2, 3. Door het drinken van alcoholvrij bier, vermijd je deze risico’s van alcohol.

Er zijn echter nooit goede onderzoeken uitgevoerd die alcoholvrij bier met alcoholhoudend bier vergeleken. Daardoor kunnen we over de gezondheidsvoordelen van alcoholvrij bier dus alleen speculeren aan de hand van de effecten die toe te schrijven zouden kunnen zijn aan niet-alcoholische ingrediënten in bier; zoals de polyfenolen.

Over het algemeen wordt door experts aangenomen dat de gezondheidseffecten van bier met name te danken zijn aan dit soort niet-alcoholische ingrediënten en niet zozeer aan het alcohol in bier (en wijn)1. Polyfenolen staan bekend om hun vermogen om ontstekingen in het lichaam te verminderen en daardoor bijvoorbeeld bescherming te bieden tegen bacteriële infecties, maar ze lijken ook het risico op hart- en vaatziekten en kanker te verlagen1. Dergelijke effecten zijn echter nooit aangetoond in grote klinische studies en hier kunnen dus geen definitieve uitspraken over gedaan worden.

Naast het mogelijke gezondheidseffect van polyfenolen, heeft (alcoholvrij) bier ook een positieve invloed op ons maag-darmstelsel. Uit onderzoek blijkt dat gefermenteerde dranken (en ook voedsel) een gunstig effect hebben om de samenstelling van onze darmflora4, 5. Door het (gedeeltelijke) fermentatieproces van alcoholvrij bier, bevat dit verschillende soorten probiotica die ervoor zorgen dat onze darmflora beter in balans blijft. Dit verbetert onder andere de functie van onze darmwand waardoor voedingsproducten en water beter opgenomen kunnen worden. Daarnaast is er binnen de wetenschappelijke wereld ook steeds meer aandacht voor de invloed die onze darmflora heeft op andere aspecten van de gezondheid; er lijkt met name een verband te zijn tussen een verstoring van onze darmflora en een slechtere gemoedstoestand en lager energieniveau6

Afbeelding 3. De mogelijke gezondheidsvoordelen van alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier gezondheidsvoordelen

Wat zijn de nadelen van alcoholvrij bier?

Een belangrijk nadeel van bier is dat het relatief veel kilocalorieën bevat. Één glas normaal bier van 250 ml bevat ongeveer 100 kcal. Dit komt deels door de koolhydraten in bier, maar wat veel mensen niet weten is dat alcohol zelf ook veel calorieën bevat (7 kcal per gram alcohol). Alcoholvrij bier bevat dus minder kilocalorieën dan gewoon bier omdat er (vrijwel) geen alcohol in zit. Toch bevat een glas alcoholvrij bier nog steeds zo’n 50 kilocalorieën en kan het drinken van teveel alcoholvrij bier dus leiden tot overgewicht.

Wat kan je nou het beste drinken?

De vraag of alcoholvrij bier “gezond” is, is heel erg afhankelijk van waar je het mee vergelijkt. In vergelijking met gewoon bier is het gezonder omdat je met het drinken van alcoholvrij bier de schadelijke effecten van alcohol vermijdt en mogelijk toch baat hebt van de mineralen en polyfenolen. Die stoffen zijn inderdaad gezond, maar zitten ook al in producten die je eet bij een gevarieerd voedingspatroon zoals groente en fruit. Het is daarom maar de vraag of de extra mineralen en polyfenolen in alcoholvrij bier echt iets toevoegen aan een gezonde leefstijl.

Als je op een avond voor de keuze gesteld wordt om te kiezen tussen alcoholvrij bier en frisdrank dan is de keuze met het oog op gezondheid niet moeilijk. Alcoholvrij bier bevat veel minder suiker (en kilocalorieën) dan frisdrank en daarom is alcoholvrij bier een gezondere keuze dan frisdrank.

Als je dus moet kiezen tussen gewoon bier, alcoholvrij bier en frisdrank dan lijkt alcoholvrij bier in ieder geval de gezondste keuze. Als je daarbij echter ook nog de keuze hebt uit andere dranken zoals water, thee of koffie dan wordt het weer een hele andere discussie.

Conclusie

Behalve alcohol zitten er een heleboel niet-alcoholische ingrediënten in bier die mogelijke gezondheidseffecten hebben (zoals polyfenolen). Met het drinken van alcoholvrij bier krijg je deze stofjes binnen terwijl je de schadelijke effecten van alcohol vermijdt. Daarom lijkt het een gezondere keuze dan gewoon bier, maar definitief wetenschappelijk bewijs is hier (nog) niet voor te vinden.

Lezing de gevaren van alcohol

Wil je meer leren over de gevaren van alcohol? Dan is onze lezing over de gevaren van alcohol misschien wel iets voor jou!  Klik op de button hieronder voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Bronnen

 1. Osorio-Paz I, Brunauer R, Alavez S. Beer and its non-alcoholic compounds in health and disease. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60:3492-3505
 2. Bagnardi V, Rota M, Botteri E, Tramacere I, Islami F, Fedirko V, et al. Light alcohol drinking and cancer: A meta-analysis. Ann Oncol. 2013;24:301-308
 3. Thun MJ, Peto R, Lopez AD, Monaco JH, Henley SJ, Heath CW, Jr., et al. Alcohol consumption and mortality among middle-aged and elderly u.S. Adults. N Engl J Med. 1997;337:1705-1714
 4. Bell V, Ferrao J, Pimentel L, Pintado M, Fernandes T. One health, fermented foods, and gut microbiota. Foods. 2018;7
 5. Cardona F, Andres-Lacueva C, Tulipani S, Tinahones FJ, Queipo-Ortuno MI. Benefits of polyphenols on gut microbiota and implications in human health. J Nutr Biochem. 2013;24:1415-1422
 6. Dicks LMT, Dreyer L, Smith C, van Staden AD. A review: The fate of bacteriocins in the human gastro-intestinal tract: Do they cross the gut-blood barrier? Front Microbiol. 2018;9:2297

2 gedachten over “Het effect van alcoholvrij bier op onze gezondheid

 1. Jochen Schmitt Beantwoorden

  Ik denk dat alles met mate van alcoholvrij bier vooral witbier toch een positief effect heeft
  darmen-hart en bloedvaten,bier soorten met name alcoholvrij,een reinigende werking
  heeft door te spoelen van de inwendige organen,dan is het bloedbeeld veel gezonder,
  diabetici zijn dan ook beter geholpen,met de nadruk alles met mate.

 2. Pingback: Verhoogt het drinken van koffie het risico op hart- en vaatziekten? - Medicus Online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *