Op deze pagina vindt u een verklarende begrippenlijst voor de medische begrippen die in de artikelen van Medicus Online gebruikt worden. De begrippen staan op alfabetische volgorde.

Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten. 

Voor de mens zijn er 20 fundamentele aminozuren,  waarvan het lichaam er zelf twaalf aan kan maken.  De overige acht moeten volwassenen via de voeding binnenkrijgen; die worden essentiële aminozuren genoemd. 

Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen die vrije radicalen wegvangen. Vrije radicale zijn stofjes die schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker voorkomen.

Inhoud wissel

De medische term voor slagaderverkalking. Het is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. 

Een bepaald type hartritmestoornis waarbij de boezems van het hart niet meer regelmatig samenknijpen. Deze hartritmestoornis is niet dodelijk, maar verhoogt wel de kans op het ontstaan van bloedpropjes in het hart die vervolgens naar de hersenen kunnen schieten, met een herseninfarct tot gevolg.

Een type onderzoek waarbij een grote groep mensen over langere tijd gevolgd wordt. Meer informatie is te vinden in het artikel over verschillende soorten onderzoek

Een eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het menselijk lichaam. Lees voor meer informatie het artikel over gelatine bij peesklachten.

De medische term voor suikerziekte.

Diabetes type 1 is het soort suikerziekte dat al op jonge leeftijd optreedt en diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd.

Een type spiersamentrekking waarin de weerstand groter is dan de kracht die de spier kan leveren, zodat de spier langer wordt tijdens de samentrekking. Voorbeeld: Het naar beneden zakken tijdens een push-up zorgt voor een excentrische contratie van de triceps. 

Een term die gebruikt wordt om aan tegen wat in een bepaalde situatie standaard wordt gedaan omdat dit gezien wordt als de beste optie. Dit kan bijvoorbeeld voor een behandeling gelden, maar ook voor een bepaalde onderzoeksmethode. 

De medische term voor een hoog cholesterolgehalte. 

De medische term voor een hoge bloeddruk.

Ketonen worden in het menselijk lichaam gevormd  uit vetzuren en kunnen als brandstof voor de hersenen dienen op het moment dat er weinig glucose aanwezig is (bij bijvoorbeeld vasten of in het geval van een ontregelde suikerziekte).

De slagader die de hartspiercellen voorziet van bloed en zuurstof. Als deze verstopt raakt dan heeft dat een hartinfarct tot gevolg. 

Een gespecialiseerd soort molecuul dat er voor zorgt dat vetoplosbare stoffen (zoals triglyceriden en cholesterol) toch in het bloed vervoerd kunnen worden. Zie voor meer informatie het artikel over LDL en HDL cholesterol. 

Een cel die onderdeel is van het menselijk immuunsysteem. Letterlijk vertaald is het “veelvraat” en zo zou je ook zijn functie kunnen omschrijven: macrofagen ruimen cellen op die beschadigd zijn of niet in het lichaam thuishoren (zoals bacteriën en virussen).

Multiple sclerose wordt vaak afgekort tot MS. Het is een aandoening die zorgt voor een verstoring van de impulsgeleiding in zenuwen, waardoor patiënten neurologische stoornissen zoals krachtsvermindering ervaren. 

Een manier van onderzoek doen waarbij patiënten willekeurig verdeeld worden over een groep die een behandeling krijgt en een controlegroep (waarin patiënten geen behandeling of een placebo krijge). Zie voor meer informatie het artikel over verschillende soorten onderzoek.

Een groep geneesmiddelen dat het (LDL) cholesterol verlaagd. Bij mensen met hart- en vaatziekten wordt (vrijwel) standaard een statine voorgeschreven. 

Een degeneratieve hersenaandoening die meestal leidt tot dementie. Ongeveer 60 tot 70 procent van alle gevallen van dementie worden veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer. 

Een neurologische ziekte waarbij hersencellen afsterven die onder andere betrokken zijn bij beweging. Mensen met Parkinson hebben daardoor vaak symptomen zoals een tremor of stijfheid.