De resultaten gelden niet voor iedereen

De resultaten gelden niet voor iedereen

Een onderzoek wordt altijd in een bepaalde groep proefpersonen of patiënten uitgevoerd. Dat betekent automatisch ook dat de gevonden resultaten alleen van toepassing zijn op mensen die vergelijkbaar zijn met de proefpersonen in het onderzoek. Veel onderzoek naar een gezonde leefstijl wordt bijvoorbeeld gedaan bij gezonde mensen van boven de 50 jaar. Dit betekent dus dat de conclusies die getrokken worden, ook alleen gelden voor gezonde personen van 50 jaar en ouder en dat die niet simpelweg te vertalen zijn naar andere groepen mensen. Het zou dus kunnen zijn dat de resultaten bij bijvoorbeeld jongeren of ouderen met een bepaalde ziekte heel anders zouden zijn.

Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat conclusies van een onderzoek (bijna) altijd gebaseerd zijn op een grote groep mensen. We spreken dus over een gemiddeld effect. Dat betekent dus niet dat het voor iedereen zo is. Waarschijnlijk kent iedereen wel iemand die ondanks jarenlang roken nooit iets gemankeerd heeft. Ondanks het feit dat er heel veel wetenschappelijk bewijs is voor het feit dat roken allerlei ziektes veroorzaakt, is dat dus blijkbaar niet van toepassing op die ene persoon.

Het is dus belangrijk om te beseffen dat de resultaten van onderzoek altijd iets zeggen over een gemiddelde van een bepaalde groep mensen en niet gemakkelijk te vertalen zijn naar individuen. 

Meer lezen over proefpersonen? Klik hier.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *